Världens tuffaste lopp

Det finns några motorcykellopp i världen som verkligen har utmärkt sig för att vara de allra tuffaste. Ofta är det terrängen och förhållandena i kombination med förutsättningarna för att genomföra loppet som är de faktorer som gör dem extra svåra och tuffa.

Novemberkåsan

I Sverige har vi Novemberkåsan som går av stapeln i november. Loppet har körts varje år sedan 1915, med undantag för åren vid andra världskriget och när vi hade lade om för högertrafik i Sverige. En av de sakerna som gör loppet extra svårt är att mer än hälften av sträckan körs i mörker. Runt två tredjedelar körs i mörker och det är specialsträckor som är svårare och under loppet ingår även ett specialprov. Med tanke på att det körs i november är det ofta svåra förhållanden vad gäller väder och underlag. Det händer ofta att bara tio av 150 tävlande kommer i mål och det sätter ett värde på hur svårt loppet faktiskt är. Förarna som har gett sig på loppet säger att det är en fruktansvärd påfrestning på kroppen att köra, inte bara fysiskt utan även psykiskt. Konsten är att hålla sinnet i schack och fortsätta hålla den positiva andan uppe hela vägen för att ta sig i mål.

Dakarrallyt

Dakarrallyt är ett hårt test där förarnas gräns testas mer än bara i körningen. Loppet har körts i Afrika i alla år, men har på senare år flyttats till att gå av stapeln i Sydamerika. Under 30 dagar körs loppet och man sover även utomhus under tiden loppet pågår. Ofta blir det bara några timmars sömn varje natt och sedan är det dags för ny körning dagen efter igen. Det är inte bara sömn det är ont om, även tillgången på mat är bristfällig. På slutet av loppet har många förare börjat få skakningar i händerna och de brukar kunna sitta i flera månader efter att loppet är avslutat. Dakarrallyt är helt klart ett av de allra tuffaste i världen och ställer höga krav på förarna.

Red Bull Romaniacs

De som har deltagit i Red Bull Romaniacs vittnar om att loppet många gånger var tuffare än Novemberkåsan. Precis som namnet låter körs loppet i Rumänien och det är i de transsylvaniska alperna som det går av stapel. Det är ett av de absolut tuffaste och mycket är det terrängen uppe i alperna som står för det otroligt svåra.

Libya Rally

Även om Dakarrallyt har flyttats till Sydamerika finns det fortfarande tuffa lopp som körs i Afrika. Ett av dem är Libya Rally som körs genom Marocko. Många svenskar brukar delta  varje år. Det är 270 mil på motocross som ska avverkas under sju dagar. Loppet startar i Agadir, nära Västra Sahara och gränsen vid Algeriet. Målgången är upp i Saidi som ligger vid Medelhavet. Det här är ett påfrestande lopp som körs i oländig terräng.

Libya Rally

Det finns många lopp som körs varje år där det händer att förarna omkommer. Spänningen med att köra håller ändå sporten igång och även för oss som är publik är det spännande och intressant att se förarna ta sig an de allra tuffaste loppen.

Publicerat av