Scooter – ett smidigt sätt att ta sig fram på vägarna

Ett smidigt sätt att ta sig fram på vägarna kan vara att skaffa en moped eller scooter. För att få klassas som det krävs det att de uppfyller vissa krav. Bland annat får det som idag klassas som en EU-moped max köra 45 km/h.

En annan skillnad gentemot en motorcykel är att dessa inte får framföras på motortrafikled eller på motorväg. Det finns några andra riktlinjer också och det är bland annat att en moped ska ha två hjul om motorn drivs av inre förbränning. Den här motorn får heller inte han större slagvolym än 50 cc. Den kan även drivas av en motor som är elektrisk, men denna får inte har en större effekt än 4 kW. En del mopeder har tre eller fyra hjul och för dessa gäller att den förbränningsmotor som sitter i har en slagvolym som uppgår till högst 50 cc samt att den startar genom ett tändsystem. Precis som för mopederna med två hjul får en elektronisk motor ha en högsta effekt på 4 kW. En annan sak som skiljer gentemot en bil är att vikten på mopedbilen inte får vara högre än 350 kg. När mopedbilen vägs in, vilket en fyrhjulig moped med kupé kallas, ska inte batterierna vägas in om den drivs av en elmotor.

Krav på körkort

Vill man skaffa en EU-moped, de klassas som klass I, behöver man skaffa ett körkort. Det går bra att ha ett AM, A, B eller ett traktorkort eller förarbevis för moped klass I som är utfärdat före 1 oktober 2009. Idag ges inte längre förarbevisen ut utan om man vill skaffa en moped och körkort för det är det en behörighet AM man behöver ta.

Även om man inte får köra på motorväg eller motortrafikled är det ungefär samma regler för som en motorcykel. En moped får inte köras på varken cykelbanor eller cykelfält. Det gäller också att se till att man parkerar rätt och inte på en plats för cyklar. En moped klass I har en registreringsskylt och finns med i bilregistret även om den är skattebefriad. Åldersgränsen som gäller för att få köra en moped klass I är 15 år. Innan man börjar övningsköra behöver man ha fått ett körkortstillstånd utfärdat. Man ansöker om det hos Transportstyrelsen och när man övningskör måste det vara giltigt. När det kommer till att övningsköra är det med en utbildad lärare som man gör övningskörningen för AM-behörigheten. Man kan få körkortstillståndet innan man har fyllt 15 år och får börja övningsköra samt att ta teorilektioner. För att få skriva provet, som man gör hos Transportstyrelsen, är det 15 år som gäller.

Moped är kostnadseffektiv

Det här är ett smidigt sätt att skaffa ett fordon som är både billigare i drift och inte kostar mycket för att ta själva körkortet. Dessutom spar man pengar på att mopeden inte kostar något i skatt. För den som bor utan möjlighet till att kunna åka kollektivtrafik smidigt kan det vara ett bra alternativ att skaffa en mopedbil eller moped för att enkelt kunna ta sig dit där man behöver.

Moped är kostnadseffektiv

Publicerat av