På turné med motocross

Jag var det förstfödda barnet i min familj, så mina föräldrar hade många ljusa idéer om vad de ville att jag skulle göra och de hobbyer de ville att jag skulle delta i. För min mamma att lyckas i fotboll var hennes idé om bra barndom för mig, men för min pappa var det mycket annorlunda.

Att ha en tjej som första barn var inte riktigt de planer min pappa hade i åtanke, men han tog vad han kunde få och bestämde sig för att fortsätta samma aktiviteter som om jag hade varit en pojke. När jag blev fyra år hade jag ingen aning om att jag skulle få den gåva som skulle förändra mitt liv för alltid. Min spänning strålade från mitt ansikte när min pappa körde fram min första lilla Suzuki 50cc in på gräsmattan efter att ha blivit lovad “bästa gåvan du någonsin kommer att få.” Samtidigt strömmade floder av nervositet genom min kropp. Naturligtvis visste jag vad en motocross var, min pappa hade åkt långt innan jag föddes, men jag visste inte hur jag skulle köra en. Brist på skicklighet var början på min resa; Jag började med träningshjul på min motorcykel, ja det finns faktiskt. Min kärlek till motocross började där och då när jag satt första gången på min lilla Suzuki.

Tävlingsintresse

Pappa fick mig att köra tävlingar i väldigt ung ålder och jag visste att det var vad jag ville göra resten av mitt liv. Jag har haft en hel del krascher men det har aldrig hindrat mig från att komma tillbaka på maskinen och riva upp banan igen. Fjorton år senare gör jag fortfarande vad jag älskar och vet inte var jag skulle vara utan motocross. Motocross är mitt eget lyckopiller och jag hoppas kunna fortsätta min passion för motocross så länge som möjligt.

Under tävlingssäsongen så ligger vi ofta ute på vägarna med vår tävlingsbuss, det är fortfarande jag och min pappa men nu även min lillebror också.

Att köpa en motorcrosscykel och lära sig de första knepen var kul och sedan dess har jag sökt efter utmaningar med min hoj. Att köra på en motocrossbana kan se ut som en lätt sak för de som tittar på, men när du väl har kommit in på banan kommer du att märka hur mycket träning det krävs för att framgångsrikt genomföra en motocrossbana. Om du aldrig har deltagit i ett motocrosslopp, men har en stark önskan att prova, kommer du här få mycket användbara tips som gör att du får en bättre motorcrossracingupplevelse.

Cykelunderhåll

Beroende på typ av lopp är chansen stor att din cykel kommer att möta en tuff terräng fylld med gupp, vatten, smuts och ramper. Innan du går med i loppet är det viktigt att lägga tid och pengar på cykelunderhåll och förberedelser inför loppet.

Här är några underhållstipsen som drastiskt ökar sannolikheten för att framgångsrikt avsluta motocrossloppet:

  • Sätt smörjmedlet på alla roterande, glidande eller gnidande delar som hjul och kedjehjul.
  • Byt motorolja.
  • Rengör eller byt luftfiltret.
  • Tvätta din cykel.
  • Dra åt kedjan och sätt lite smörjmedel på den.
  • Kontrollera däcktrycket och skicket.

Som du märker är underhållet för ett motocrosslopp detsamma som underhållet av en vanlig cykel. Var noga med att dubbelkontrollera allt innan loppet. Många yrkesförare rekommenderar underhåll upp till fem dagar före tävlingsdagen. Om din budget tillåter finns det inget bättre än att ha två cyklar, en för tävling och en för träning.

Motocross

Observera och lär dig

Att följa loppet innan ger dig många värdefulla insikter om banan, förare och deras inställning till specifika hopp eller kurvor. När du väl har deltagit i loppet som observatör har du en chans att gå runt banan och prata med arrangörer och tävlande. Det kommer att ge dig en enorm fördel eftersom du kan få värdefull information från personer som har kört ett specifikt spår flera gånger.

Precis som varje konkurrensdisciplin gör övning det perfekt. Övning i motocross är förmodligen en av de viktigaste aspekterna av en sport så du måste se till att du får tillräckligt med tid för att öva och göra din körning bättre. Det rekommenderas att köra med professionella förare som har mer körförmåga än du eftersom de kan ge dig värdefull feedback om din körstil, ge dig några tips om ett visst spår och du kan lära dig av de bästa.

Under många, långa resor med bussen, hur roar man sig då? Vi har ett xbox installerat till tv:n men det händer också att jag spelar en annan typ av spel på mobilen, som äventyrsspel eller spelautomater. Varje humör har sitt spel brukar jag säga och utan tvekan så hjälper de oss genomlida långtråkiga resor.

Publicerat av