Köra säkert

Att köra säkert är ett måste ute i trafiken för att det inte skall uppstå kaos. Alla trafikregler och lagar måste följas och upprätthållas av alla och envar.

När det är minusgrader i det kalla norden gäller det att vara utrustad med en säker bil, bra och godkända vinterdäck, isskrapor och minskad hastighet ute på vägarna i halkan. Men det viktigaste av allt är hur man är som förare och hur man beter sig i trafiken. Man skall sänka hastigheten när det är halt väglag och köra lite mjukare än vanligt. Det är allra mest halkigt ute när temperaturen ligger runt noll grader. När det bildas så kallad frosthalka på vägen betyder det att små vattenpölar fryser till is och de kan bli extra halkiga. Man skall därför hålla ögonen extra mycket och kolla efter dessa så att man inte får sladd på bilen.

Det finns några viktiga tips att tänka på när man är ute och åker i vinterföre och det är att planera resvägen och välja de vägar som är mest säkra och inte ge sig ut på småvägar. händer något på vägen eller med bilen då är chansen mindre att någon annan trafikant kommer förbi och kan hjälpa till om något inträffar. Man skall alltid hålla hastigheten oavsett om det är sommar eller vinter. Viktigt är också att hålla rätt avstånd till bilar som åker framför, speciellt i halka.

Vinterdäcken är viktigast

Det första man bör se över är vinterdäcken så att de är hela och inte för slitna. Man skall inte vara trött när man kör bil. Då är det bättre att vila innan man åker en stund. Anpassa alltid farten efter väglaget som råder och ta flera pauser under färden. Det är bättre att komma fram sent än inte alls! Kolla hur torkarbladen ser ut. Ha alltid en bogserlina i bilen för säkerhets skull. Startkablar och snöskyffel är också bra att ha med. Fyll på spolarvätska så den inte tar slut under färden och ha alltid en extra dunk stående i bilen. Packa det tunga bagaget närmast baksätets ryggstöd och längst ned. Kolla också så att mobilen alltid är fullt laddad och ha en ficklampa i bilen som som lyser såklart. Ett annat bra tips är att förvara reflexvästar i bilen om man skall ut ur bilen i trafiken så att man syns i god tid.

Vinterdäcken är viktigast

Att ha en varm filt i bilen är alltid bra och även varma extra kläder om man skulle behöva det. Att ha värmeljus i bilen är perfekt om det skulle bli kallt i många timmar och man behöver lite extra värme. Om man har riktig otur kan man fastna med bilen och börja slira med däcken. Då skall man vara förberedd med en påse sand som man kan ha förvarat i bagageutrymmet. Man skall inte stressa i trafiken utan hellre åka för tidigt till sin destination istället för att något skall hända för att man har för bråttom. 45 procent av alla bilolyckor med dödlig utgång sker under november till februari

Publicerat av