Isle of Man TT – dödens lopp

Världens äldsta landsvägslopp för motorcykel går av stapeln varje år på Isle of Man. Det har körts sedan 1907 och har genom åren haft en rad titlar. Under en period var det Storbritanniens Grand Prix och under många år var det en deltävling i VM. Loppet kallas ofta Isle of Man TT, där TT står för Tourist Trophy.

Dödens lopp

Det här loppet blir ofta omnämnt som dödens lopp och det har sina orsaker sett till hur många som har dött när de har kört loppet genom åren. En bra beskrivning på det är att hela 252 personer har dött när de har kört loppet och med tanke på att loppet har gått av stapeln ungefär 100 gånger märks det hur farligt det är. Ett bra exempel på hur illa det kan gå är när loppet gick av stapeln 2016 och fem personer miste livet.

En av de stora anledningarna till de höga dödstalen är alla kurvor. Loppet körs på banan Snaefell Mountain course som är 60,7 kilometer lång och består av 226 kurvor. Det kan låta som att det inte är så mycket, men eftersom loppet körs sex varv på banan blir det väldigt många kurvor och det är just kurvorna som är mest farliga. Idag har loppet inte längre någon officiell status. Det har klassats som alltför farligt att köra och därför har det tagits bort, men det hindrar inte förare från att starta och varje år är ett nytt startfält redo att ta sig an banan. De lopp som går av stapel på vanliga asfalterade vägar kallas idag roadracing, men Isle of Man TT går under benämningen real roadracing. Skillnaden är att i real roadracing går tävlingar på vägar som inte uppfyller säkerhetskraven som annars är standard.

Bästa föraren vann 26 gånger

Fram till idag har flera tusen förare deltagit i loppen. En av dem som varit med framgångsrik är Joey Dunlop. Han har vunnit tävlingen hela 26 gånger, men i olika klasser. Det har även funnits svenska deltagare och den mest framgångsrike med två andraplatser är Börje Jansson. Flertalet andra svenskar har placerat sig genom åren och på listan finns bland annat militära flygförare och flerfaldiga SM-vinnare. För att förstå närmre hur hårt och svårt loppet är kan nämnas att den snabbaste varvtiden på de 60,7 kilometrarna är 17 minuter och 6,682 sekunder. Det gör en snitthastighet på nästan 213 km/h och det var 2014 som Bruce Anstey satte rekordet.

Bästa föraren vann 26 gånger

Det år flest personer dött under loppet var 2005 då nio personer miste livet. En av de som då omkom var svensken Joakim Karlsson. Anledningen till att det fortsätter att vara många dödsfall varje år beror helt enkelt på att det inte finns något säkerhetstänk. Andra svenskar som har fått sätta livet till är Mats Urban Eriksson och Sven Tomas Eriksson. 1985 tränade de för att delta i sidovagnsloppet, men råkade ut för en olycka. Dödsolyckorna var en av anledningarna till att tävlingen togs bort som en del i VM. Förare började bojkotta tävlingen vilket till slut ledde till att den inte längre var med som en deltävling.

Publicerat av