Hur väljer man en bra trafikskola

När det är dags att börja övningsköra vill man gärna veta att det är en bra och seriös trafikskola där stor andel av eleverna blir godkända på sin uppkörning. Det spelar ingen roll om det är barnet som ska ta sin första lektion eller om man som vuxen ska utöka sin behörighet på körkortet. Idag finns det mycket information på internet där personer sätter betyg och kommenterar trafikskolor och dess verksamhet. På mindre orter finns det ofta inte så många trafikskolor att välja på och de som finns är väl inarbetade. I större städer kan det vara svårare då det hela tiden kommer nya och de lockar kanske med riktigt bra erbjudanden.

Ta alltid reda på om de som utbildar har utbildning och prata om hur de planerar och tycker att en utbildning ska läggas upp. Det är sedan också viktigt att man får en bra personlig relation då man kommer att tillbringa en del tid tillsammans. Kontakta därför mer än en trafikskola, berätta om vad det är som ni söker och hur tidsplanen ser ut. På så sätt kan man rätt snabbt lära sig om det kommer att fungera eller inte. Undersök också vad det är för typ av bilar som de har, är det nya eller gamla? Stora eller små? Det kan också påverka det slutgiltiga beslutet för vad man till sist väljer.

Har trafikskolan någon bra helhetslösning där man också kan läsa teori, gå de andra utbildningar som behövs och liknande eller kommer man behöva ordna det själv på sidan om ändå? Ska man ta körkort för bil är till exempelvis körning på halkbana ett obligatoriskt moment.

Övningsköra privat

Många väljer att övningsköra så mycket de kan privat då det blir billigare än att ta samtliga lektioner på en körskola. Det finns vissa regler kring vem man får övningsköra med. Personen ska dels ha haft körkort ett visst antal år och man behöver gå en handledarutbildning tillsammans.

Övningsköra privat
Övningsköra privat

Att låta någon börja övningsköra kan vara lika skrämmande både för handledaren och den som övningskör. Börja alltid på en stor och öppen yta där det finns möjlighet att i lugn och ro prova känna hur koppling, gas och broms fungerar. Allt eftersom att man blir en mer van förare kan man löpande utöka svårighetsgraden och börja köra i trafik. Många körskolor låter också handledare sitta med bak i bilen och åka med vilket kan göra att man får höra tips och idéer kring vad man ska tänka på och vad de kommer att kolla extra noga på vid en uppkörning.

Det gäller också att hela tiden vara lugn och hjälpa till lagom hjälpsam för att hela tiden kunna vara ett bra stöd. Hjälpa till och lära ut saker som start i brant backe och fickparkering. Kom ihåg att hela tiden se till att göra övningskörningen rolig och på bästa sätt uppmuntra eleven till att det ska fungera på bästa sätt. Tillsammans ska man nå fram till ett körkort i handen och ett liv med bilen.

Publicerat av