Harley Davidson – ett kultmärke

Det går inte att skriva om motorcyklar utan att nämna Harley Davidson och det är inte för inte som de genom åren har varit så stora. Motorcykelmärket grundades 1903 och det var de tre bröderna Walter, William och Arhur Davidson tillsammans med William Harley som grundade företaget.

Aunt Janet och loggan

Anledningen till att Harley hamnade först berodde helt och hållet på att det var ett sätt att hålla honom kvar i företaget. Hans Aunt Janet var personen som skapade loggan som än idag sitter på tanken. Första gången som den målades gjordes det med röda bokstäver som var guldinramade och tanken de målades på var pianosvart. Det som gjorde att företag blev så konkurrenskraftigt var helt enkelt att de hade en väldigt effektiv marknadsföring. Den konkurrerade inte bara ut andra företag utan gjorde så att företag överlevde både världskrigen och den stora depressionen på 30-talet. Företaget gjorde en tabbe när det såldes till American Machine and Foundry, även kallat AMF, 1969. Under tiden som företag drev Harley Davidson försämrades både kvalitet och försäljningen gick ned. Ett försök att vända trenden gjorde några ur företagsledningen när 13 av dem gick in och köpte loss företag 1981. De hade bra tankar och idéer om hur de skulle driva det, men uppsvinget gick segt. Bara inom ett år hade affärerna gått så dåligt att de tvingades säga upp nästan halva personalstyrkan. 1800 av 4000 personer fick lämna företaget. Ett nytt konkurshot kom strax efter att man hade utvecklat evolutionsmotorn 1984, men istället för att försättas i konkurs lyckades de göra ännu en nystart. Kvaliteten höjdes mycket, sedan ändrades det om i ledningen och för att få fart på försäljningen gjordes det om i marknadsföringen. Lite tur följde med förändringarna och en stor MC-boom skedde i hela världen. Det här blev den framgångssaga som Harley Davidson har varit sedan dess.

En sak som har varit speciell med Harley Davidson är att tillverkningen alltid har stannat i USA. Än idag sker slutmonteringen oftast i Kansas City. En jämförelse med hur försäljningen har gått framåt kan göras genom att jämföra att det 1986 tillverkades runt 22 000 motorcyklar och 20 år senare, 2006, tillverkades 352 000 stycken. Sifforna visar tydligt hur utvecklingen har gått framåt. De lokaler som fanns i den första fabriken i Milwaukee är idag kända och används fortfarande. Idag har de renoverats och används oftast för att utbilda mekaniker och handlare.

Klassiska kännetecken

En av de saker som Harley-Davidson mest känns igen för är det motorljud som motorcyklarna har. Lite har de också blivit en ikon för mc-klubbar och idag är det flera mc-klubbar där medlemmarna enbart kör Harley-Davidson. Självklart är också den typiska designen ett kännetecken för motorcykelmärket. Det går inte att komma ifrån. Idag finns motorerna som Harley-Davidson tillverkar i andra märkens motorcyklar och det är oftast i choppers även om man även kan hitta dem i motorcyklar som är mer inriktade på tävling från tillverkaren Buell. Harley-Davidson är idag ett av de mest välkända företagsnamnen världen över.

Klassiska kännetecken

Publicerat av