Enduro i Sverige

Enduro är en sport som ställer höga krav på sina förare. Själva ordet enduro kommer från spanskan och betyder uthållig.

Det är precis det enduroförarna behöver vara. Uthålliga och ha en bra fysik som gör att de klarar de stora påfrestningarna som ställs under loppen. De här loppen körs hela året och är den gren inom den svenska organisationen SVEMO som idag har flest utövare. Det är inte bara elitåkare utan även många som kör enduro som gör det som motionsåkare. De svenska åkarna har de senaste åren haft många framstående placeringar på större mästerskap.

Olika typer av tävlingsklasser i Sverige

I Sverige är det vanligast att det körs tävlingslopp i det som kallas typ 1. Där kör de tävlande på en bana som är pilad och går både på allmänna vägar och vägar som är i terrängen. Det är specialsträckor som är i svårare terräng eller på sämre stigar och vägar. Den största tävlingen inom enduro är Novemberkåsan som inte bara är känd i Sverige utan även i världen. Tävlingen är känd för att vara en av världens svåraste och tuffaste tävlingar inom enduro och körs varje år i november. Två tredjedelar av tävlingen går i mörker och vädret som kan vara i november kan göra det otroligt svårt att ta sig igenom loppet. Enduro får man börja med när man är tolv år gammal och man får då köra de motorcyklar som går under benämningen 85 cc i typ 2 tävlingar. Innan man tillåts köra i de loppen behöver man skaffa en guldhjälmslicens. Barn med licensen får köra speciella tävlingar för barn även om de är under tolv år. När barnen kommit upp i 13 års ålder är det tillåtet att börja köra de motorcyklar som går under benämningen 125 cc i två-takt och även de  fyrtaktsmotorcyklar som är 250 cc. Det är då i speciella tävlingar för ungdomar som de får köra. Först när föraren är 15 år får de köra i de vuxentävlingar som finns, men då som junior. Inom enduro är man junior fram till 23 års ålder och från och med 40 år räknas man som veteran.

Svensk enduroklassiker

Det är tre lopp som ingår i det som kallas Svensk enduroklassiker. I juli går det första av stapeln och det är Stångebroslaget. Några månader senare i oktober är det Ränneslättsloppets och det sista som körs är Gotlands Grand National. En av de saker som har gjort dessa klassiker populära är att de körs som varvlopp i områden som är avlysta. Det krävs alltså inte att motorcyklarna är registrerade och inte heller att förarna har körkort. För att man ska få säga att man har fullgjort en svensk enduroklassiker ställs en del krav. De som deltar i tävlingsklasserna junior, senior och elit ska göra minst fyra stycken fullgjorda varv. För de som tävlar i motionsklasserna är det minst tre varv som gäller. Tävlar man som ungdom eller veteran ska man ha gjort minst 50% av segrarens målgångstid per varv. Den här klassikern kom till 1996 och sedan dess har 3074 förare klarat minst en klassiker.

Svensk enduroklassiker

Publicerat av